January 3, 2012

Νεκατώνωντας την κλειστή τουλάππα που τα 90s…

…ήβρα τα πρώτα μου παιδικά σχέδια τζαι μια μάτσα φυλλάδια με ασκήσεις της Α’ Δημοτικού. Έπρεπε να τα πετάξω προ εικοσαετίας, μα έτο που εμείναν ούλλα τζιαμέ. Η παιδική μου κοσμοθεωρία τζαι μια φωνή να μου λαλεί «Πέταξε τα να χαρείς!» Τερατώδεις φιγούρες, μια εμμονή να ζωγραφίζω στην μιαν άκρη της κόλλας τον ήλιο τζαι που κάτω του μιαν κορού που κρατά ένα λουλούδι τζαι στην άλλη άκρη, ένα σύννεφο να βρέσιει μιαν άλλη κορού που βαστά ομπρέλλα. Ένα bipolar disorder εν να το διέκρινε άραγες σου ο κύριος ψυχίατρος?

Μυρίζω το τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία- (στρέιτ) Οικογένεια» σαν νεκατώνω τα παλιοφυλλάδια. Βρίσκω τζαι θκυό χειροποίητες σημαίες, μιαν Κυπριακή τζαι μιαν Ελληνική. Τζαι στις θκυό γράφει που κάτω: «Ζήτω η Σημαία μας.» Μα ποια σημαία μας? Γελώ. Εθνικές επετείοι κάμνουν παρέλαση μπροστά μου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Αθανάσιος Διάκος που έπρεπε να ξισκολήσω για να μάθω ότι εν τον εκάμαν σούβλα. Τζι ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Το παιδικό μου χέρι σημειώνει που κάτω που το κείμενο: «Οι Άγγλοι τον έκαψαν με βενζίνα ζωντανό.» Λες τζαι είχε σημασία, κυρά δασκάλα, αν τον έκαψαν με βενζίνα ή με πετρόλαον; Το τραύμα ήτουν τραύμα.


ΦΥΛΛΑΔΙΟ Λεξιλογικές ασκήσεις

Την δασκάλα μου τη λένε Χρυσούλα, την δασκάλα μου τη λένε Χρυσούλα.

Αγαπώ τα χελιδόνια, αγαπώ τα χελιδόνια, αγαπώ τα χελιδόνια, αγαπώ τα χελιδόνια.

Αγαπώ το σχολείο, αγαπώ πολύ το σχολείο, αγαπώ πάρα πολύ το σχολείο.

Το τραίνο, το τραίνο, το τραίνο, το τραίνο, το τραίνο.

Το αυγό, το αυγό, το αυγό, το αυγό, το αυγό.

Τομάτα, τομάτα, τομάτα, τομάτα, τομάτα.

Το OCD μου να τρυπώ με ένα «ν» την τομάτα της κυρίας Χρυσούλλας τζαι η πρώτη μου κρυφή επανάσταση, να επαναλαμβάνω τη λέξη που μέσα μου «Ντομάτα, Ντομάτα, Ντομάτα.»

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Έπρεπε να φάμεν τον γάλο φέτος μαζί. Κλασσικό τραπέζι στο χωρκό, οι άντρες εκάθουνταν στην μια μερκά αγκαλιά τες πότσες με το κρασί, οι γυενέτζιες στη μέση τζαι τα μωρά στην άλλη άκρη. Οσάν καλή γεροντοκόρη έπιασα τζι εγιώ τη θέση μου πάνω στο πιο κοντινό ράφι κοντά στα μωρά τζι εδιερωτούμουν αν έπεσα θύμα απαγωγής που το Πνεύμα των Χριστουγέννων σαν ετζοιμούμουν τζι εμετέφερεν με πίσω στη δεκαετία του 1950.

Προς στιγμής εθαύμασα το σόιν μου. Εκατακτήσαν το πεπαλαιωμένο αμερικάνικο όνειρο, επροχωρήσαν τζι ένα βήμα πάρατζιι τζι εστήσαν τζαι το κκομπιούτερ στο σαλόνι καρτζίν που την βιτρίνα με τα 100% ασημένια προτσομάχαιρα...

Τούτα εσκέφτουμουν τζαι άλλα πολλά ως την ώρα που άκουσα τον οικοδεσπότη του φιλόξενου σπιθκιού να συμβουλεύκει ένα μικρό αγόρι που εν θα ήτουν 10 χρονών:

«Ρούλλη όι πελλάρες, είπαμεν είσαι άδρωπος όι να μας κάμεις ρεζίλι.»

Είδα την θκειά μου ντυμένη με κόκκινη στολή να χαχανίζει πίσω που τα μισοξικολλημένα της γένια σαν μας μοιράζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα τζαι να εν φυσιολογικό. Είδα τζαι το μικρό αγόρι, τον «Ρούλλη» να χορεύκει το πιο χαριτωμένο μπέλλυ ντανς- καλλύτερο τζαι που τες κορούδες που τον περιτριγυρίζαν τζι εσκέφτηκα τζαι την Marmite που έλειπε που δίπλα μου επειδή, έτσι πολλά χονδρικά, ανατομικά λείπει της ένα κομμάτι κρέας.

Εξαπόλησα την ζάμπα του γάλου στο πιάτο μου, έφκυκα έξω να βρω καμιά χόστρα να πκιώ τσιάρο σαν την έφηβη τζι ευχήθηκα που μέσα μου τούτος ο μιτσικουρής να γινεί μεγάλος τζαι τρανός χορευτής τζαι να τους έμπει ούλους στο μμάτι σε τούντη κοκκόνα της γης που ζιούμε που αντί να αναδεικνύει, φιμώνει τα παιδκιά της.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ Δημιουργία Προτάσεων

Εν θα ξεχάσω ποττέ ότι την πρώτη μου δασκάλα ελαλούσαν την Χρυσούλλα όι γιατί το έγραψα μια φάουσα φορές στο φυλλάδιο, αλλά επειδή εβάσταν την τάξη μας για τρεις χρονιές.

Εν κόφκω φλέβα για τα χελιδόνια τζαι εξακολουθώ να τριβιτζιάζουμαι όταν θορώ γραμμένη την λέξη τομάτα.

Αν είχα επιλλογή να γκρεμίσω κάτι τούτο θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας (με τες αρούρες μέσα που εκαλοκάτσαν τζαι ξίουντα) τζαι αν είχα τζαι την δυνατότητα να το ξαναστήσω θα διόριζα τους καλλύτερους Παιδαγωγούς να κάμουν την δουλειά τους όπως πρέπει στα σχολεία.

Παρόλον που απλοποιήσαν την γραμματική, συνεχίζω να γράφω το τραίνο με «αι» επειδή τζίντο «αι» εκολλήθηκε στην 6χρονη φαντασία μου πως μοιάζει με βαγόνι τζαι επιμένω να γράφω το αυγό με «υ» επειδή τζίντο «υ» θυμίζει μου αυγοθήκη…!*&%?

Οι ιδέες αλλάσουν, κοσμοθεωρίες απομυθοποιούνται, που αλλού εξεκίνησα, στην πορεία εξίχασα που έθελα να πάω, βρίσκω με, ξαναχάννω με… ένα κομμάτι μου μένει πάντα το ίδιο, το να μου αρέσκουν οι γυναίκες, επειδή έτσι εγεννήθηκα. Επέταξα τα φυλλάδια, εκράτησα μόνο τούτη την ζωγραφιά, με την ευχή να γινεί κάποτε πραγματικότητα.

Καλή σας Χρονιά! Γεμάτη σασπένς, ίντριγκες, πάθη, χαρές τζαι περισσότερη αποδοχή!

Με εκτίμηση η Killa Flava της Marmite.

24 comments:

  1. Πολλά ωραίο πόστ ρε Κίλα!
    Καλή σας χρονιά και σας!!

    ReplyDelete
  2. Καλή Χρονια τζαι που μένα!

    Μα σοβαρομιλάς;;; Το τομάτα γραφει το χωρίς ν ο παππούς μου στην λίστα για το μπακάλη...όι η δασκάλα του δημοτικού! Τζαι σιγά μεν γράψουμε το αυγο ποτέ με β!

    ReplyDelete
  3. TO YPOYRGEIO EY8YNETE OXI OI DASKALOI, AYTOI APLOS EKTELOYN ODHGIES TWN EPI8EWRHTWN
    EILIKRINA TO SXEDIO EINAI TELEIO
    PERNEIS ARISTA
    EINAI EYAIS8HTO EKFRASTIKO
    20 STA 20
    FILIA
    EK

    ReplyDelete
  4. Mana m reee.. Ma ekames etsi sxedio sta 6 su? :)
    Su efxome na pragmatopiithi to sintomotero j na sas kamno babysitting aman en na fkennete me ti marmite :P

    ReplyDelete
  5. Η πλάκα είναι ότι κανονικά το αβγό εν με Β που γράφεται, απλώς εκρατήσαμε την ορθογραφία με Υ γιατί εν η "σχολική", τζείνη που εμάθαμε. Συγνώμην, πρασιναδα μου!
    Επίσης, το πιο πιθανό ο μιτσής να καταπιεστεί, να γίνει ένας δημόσιος υπάλληλος τζιαι να μεν πάει να γίνει χορευτής διότι "έτσι πράματα οι αδρώποι εν τα κάμνουν". Μακάρι να μας διαψεύσει ούλους!
    (τζιαι καλή χρονιά!)

    ReplyDelete
  6. @marilou ευχαριστώ χόουπ να περνάς πόμπα! :)

    @Πρασινάδα μα ναι να πεις ήταν τυπογραφικό λάθος η τομάτα εν γραμμένα στο χέρι τα φυλλάδια :p

    @EK εν το σύστημα που ευθύνεται, ο δάσκαλος κάμνει λειτούργημα έννεν επάγγελμα, επιβάλλεται να τους περνούν που κόσκινο πριν τους διορίζουν. χαίρομαι που σου άρεσε το σχέδιο μακάρι να έξερα τι εσκέφτουμουν την ώρα που το ζωγράφιζα :p

    @ GnostiAnonimi! είσαι σίγουρη ότι θέλεις να προσέχεις τρεις κόρες?? :p πάντως στο γάμο μας εν να σε βάλουμε παρανυφάκι-τραγουδίστρια!

    @ Eólica έλυσες μου τζαι την απορία μου αν εν με υ ή με β το σωστό :) εκατάντησε όπως την ερώτηση "το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;" :p

    ReplyDelete
  7. ma en profitiki i zwgrafia?!?!?! treis kores?!?! :P ma sioura? :P

    ReplyDelete
  8. Άμα θέλω και 'γω να είμαι παρανυφάκι!!!!
    Και άμα βαρκέται η ΓνωστήΑνώνυμη κάμνω σας εγώ μπεϊμπι-σίττινγκ, με την προϋπόθεση ότι εννα έχουν πλεϊ-στεϊτιον να παίζουμε χάρι πόττερ βίντεο-γκεϊμς

    ReplyDelete
  9. XA XA XA GOUSTARW .EK

    ReplyDelete
  10. Marilou m na ertis na kamnume mazi babysitting gia na men varkume afu en na pezume playstation :D
    Killaflava m kamete tes 3 kores j na tus grapso j pu ena tragudi. :P
    Exo ton tropo m me ta mora, ginume k "pali pedi" pu lali j o kotsiras :)
    http://www.youtube.com/watch?v=F1M0wunYM-s&feature=related

    ReplyDelete
  11. Ουυυ ναι δέχουμε!!!! Πολλά καλή ιδέα!!
    Κορούες αρκήτε; Χαλάτε μας την διασκέδαση όπως βλέπετε :p

    ReplyDelete
  12. Btw lalite na psakso j ego ta sxedia tu dimotiku na do ti ezografiza? :P
    Pantos i mama mu ipen oti pu me eperne mpaletto evurusa tes korues pupiso. ;)

    ReplyDelete
  13. χαχαχα αν πάρουν που την Marmite εν να φκουν με ένα μοχλό του playstation κολλημένο πάνω τους:p

    ίντα τέλεια εν να έχουν δε μπεστ μπέιπισίττερς:)

    επήεννες τζαι μπαλέτο? μα πόσα ταλέντα μας κρύφκεις? ναι ψάξε να τα βρεις εν καλή ψυχοθεραπεία :)

    ReplyDelete
  14. @marmite είμαστε εμείς ενεν?:p ενεν υποχρεωτικό να κάμουμε τρεις κόρες όμως:p

    ReplyDelete
  15. Killa, εν πάρα πολλά ωραία η ανάρτησή σου! εν πολλά ωραίος τζιαι ο τρόπος που γράφεις, όπως επίσης τζιαι της Marmite! θκιαβάζω σας τζιαι θωρώ τζείνα που γράφετε μπροστά μου!
    Να παρατηρήσω, ότι η διάταξη του τραπεζιού που περιγράφεις, δυστυχώς έννεν μόνο στα χωρκά που συμβαίνει... να σου πω σε πόσα παιδικά γεννέθλια επήα στο κέντρο της λευκωσίας με παρόμοια διάταξη... τα 50s ζουν, ναι, στην κύπρο...
    τζιαι της Marmite εν της λείφκεται τίποτε φυσικά. εν της κοινωνίας μας που λείφκουνται πολλά...

    ΕΚ, νομίζω εν ένας φαύλος κύκλος το θέμα υπουργείο παιδείας - δάσκαλοι/ες - γονιοί παιδιών... κυρίως φταίει το υπουργείο, ναι, αλλά τζιαι οι υπόλοιποι κρίκοι εν πολλά σημαντικοί (ίσως τζιαι πιο ισχυροί) τζιαι δυστυχώς στην πλειοψηφία τους συντηρούν τούντο άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα αντί να συνεργαστούν για την ανατροπή του...

    γνωστή ανώνυμη, θέλω τζ' εγώ baby sitting..... κανόνισε!

    ReplyDelete
  16. Marilou akuis, exriastikan mas pu ta tora :P
    Hecate ipamen su kanonise tin eksodo j pe mas :)

    Killa m mporo na po oti to mpaletto itan ena pu ta pramata pu en ekatafera. I rithmiki gimnastiki epernan m kallitera :P

    ReplyDelete
  17. GnostiAnonimi πεεεεε και μπαλέτο και ρυθμική γυμναστική; Μήπως είσαι το κορίτσι λάστιχο; :p
    Μπορούμε να το σκεφτούμε σαν μελλοντική καριέρα το μπεϊμπι-σίττινγκ, προφανώς έχει πέραση.

    ReplyDelete
  18. Μπραβο Killa μου, εξαιρετικο!
    Συμφωνω με Hecate εν ενας φαυλος κυκλος που ουλλοι οι κρίκοι έχουν ευθύνη για την παιδεια, τζιεγώ τζιεσύ, τζαι ούλλοι μας, αλλοι επειδη τα δεχούμαστε τζαι αλλοι επειδη τα καμνουν!
    Τουτο με την ορθογραφία που αλλάσει συνέχεια εν το εκαταλαβα!
    Ευχομαι η ζωγραφκια να φκει αληθινή! Ιντα πράμα το υποσεινυδητο(ινταλως γράφετε σιορ?)!
    3 κόρες? 3 κόρες! Τα μωρά εν τελεια τζιεγω τελεια χαζοθεια! Ατε βαρτε ομπρος! Ειμαι ετοιμη εγώ!

    ReplyDelete
  19. 3 kores tzai 2 manades =5 genaitzes
    ena gorazete tes serbietes me tes kasies
    xa xa xa xa . am

    ReplyDelete
  20. @ hecate τζαι Blog Skepseon ευχαριστώ για τα θετικά σας κκόμεντς! :) εν ένεση αισιοδοξίας το να ξέρεις ότι σκέφτουνται τζι άλλοι όπως εσένα όι μόνο σε θέματα σεξουαλικότητας αλλά τζαι στα πιο καθημερινά που συμβαίνουν γυρόν μας στην Κύπρο.

    @ Blog Skepseon άτε ήβραμεν τζαι νούννα:p

    @am χαχαχ εν να πρέπει να κάμουμε συμφωνία με την όλγουέις :p

    ReplyDelete
  21. apagoreuontai oi diafhmishs
    prwtimw ths carefree
    eimai allergikh me ths allways
    xa xa xa
    EK+am=is the same person

    ReplyDelete
  22. @Anonymous hahaha μα τι εννοείς έχουν τα?

    ReplyDelete