July 6, 2012

Γαμοκουβέντες (part 1)


Που την ημέρα που ορίζουν την ημερομηνία του γάμου τους, οι μελλοντικοί νεόνυμφοι εως την ημέραν του πολυπόθητου event, προπονούνται σκληρά. Τζαι τούτο λαλώ το με πλήρη σοβαρότητα. Επειδή έννεν λλίο πράμα η προετοιμασία ενός γάμου αλα Κυπριακά. Με το που εξαφανιστούν τα μαύρα τζαι γέριμα σύννεφα που τον μεσογειακό μας ουρανό, χιλιάδες γαμπρονύφες πκιάννουν την θέση τους πίσω που την γραμμή εκκίνησης τζαι καρτερούν να ακούσουν το «Boom!» της shιπεθκιάς για να αρκέψουν να βουρούν.  Εάν υπήρχε Μαραθώνιος Διοργάνωσης Γάμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Κύπρος θα εκέρτιζε το Χρυσό μετάλλιον.

Τις Κυριακές του προηγούμενου μήνα επέρασα τες σε γάμους. Όι εν ήμουν το υπερκινητικό παρανυφάκι που παίζει ξύλο μες στην εκκλησιά και τραβά το βέλος της νύφης, ούτε το πεντάχρονο με το μπαλόνι σε σχήμα Spiderman που αφού ετζυλήστηκε μες στο γρασίδι, μετά εποτζοιμήθηκε πας σε θκυό πλαστικές καρέκλες κολλητές την μιαν δίπλα της άλλης τσίντον γλύτσιν τον ύπνον του δικαίου. Εν ήμουν ούτε η έφηβη που πατικώθηκε τα μέικαπ τζαι ποζάρει με το δεκάποντο τζαι το φόρεμα-κουφέττα για να μπει αμέσως πρωτοσέλιδο (ή αλλιώς profile picture) στο fέισμπουκ. Αλλά ούτε τζαι η φοιτήτρια που σπουδάζει στα εξωτερικά τζι ήρτε οσάν τον τουρίστα για να φάει την σούβλα της, να ποστάρει στο τουίττερ «#Cyprus Wedding. I just ate souvla! Yumiiii!!» τζι ύστερα να συνεχίσει την έξοδο της για clubbing.
 
Είμαι ενήλικη-σε ηλικία γάμου- που επήε σε γάμο συνομηλίκων της, «ελεύθερη» τζαι πολιορκημένη που συγγενείς τζαι γνωστούς που μου βάλλουν την ευχή τους. «Τζαι στα ΔΙΚΑ ΣΟΥ!» Τζαι στα δικά μου, σκέφτουμαι κρυφά τους τζαι χαμογελώ. Εν να χαρείτε άραγες σου εάν εκπληρωθεί η ευχή σας τζαι αύριο παντρευτούμε με την Marmite μου;
  
Γάμος
 
Ο Παραδοσιακός/χωρκάτικος (του χωρκού δλδ) γάμος που γιορτάζεται οσάν τριήμερη πανήγυρη του Αποστόλου Ανδρέα. Που φκαίνουν τα τραπέζια στα πεζοδρόμια, κλείουν οι δρόμοι, έρκεται ο καζαντής, ο λαχειοπώλης, ο πωλητής κούννων, ο πωλητής μπαλονιών, η λουλουδού τζαι παίρνει τζι άφτει το καζάνιν με το ρέσι. Στην παράδοση εμπίπτει τζαι το στόλισμα της νύφης, το ξιούρισμα του γαμπρού τζαι λοιπές τελετουργίες δακρύβρεχτου ποσιερετισμού των γονιών που τα παιδκιά τους που αρμάστηκαν τζαι ξεκουμπίζουνται επιτέλους που το πατρικό/μητρικό τους σπίτι για να πάσιν να ανοίξουν νέο σπιτικό ( ΠΡΟΣΟΧΗ τούτο εν ισχύει 100% στις μέρες μας). Το soundtrack περιλαμβάνει ζωντανές μουσικές που τον φκιολάρην, τον λαουτάρην τζαι τους καλλίφωνους τραγουδιστές του χωρκού -τζαι πάσης Κύπρου αν φτάνουν συγγενείς με το ζευκάριν. Φακελλούδιν ελήφθη, αποστολή εξετελέσθη με πλήρη επιτυχία!
    
Ο Αστικός γάμος Ι. Τα τελειώματα θα τελεσθούν με ενθουσιασμό, στην αίθουσα δεξιώσεων χωρητικότητας 3000-5000 ατόμων, με μπουφέ που περιλαμβάνει που σούβλαν εως σολομό αλα κρεμ. Δίκαιος γάμος, μιας που εκόψαν τζι επήαν στην μούττην του βουνού που εν το χωρκό «Τρεις Ελιές τζαι Θκυό Κουκούτσια» για να καλέσουν τα τρίτα ανήψια τους, αλλά τζαι την Σάρα, την Μάρα τζαι το κακό συναπάντημα. Ο γάμος θυμίζει μπουζούκια τέταρτης κατηγορίας, με τες πότσες της κεο να στοιβάζονται όφκερες πας στα τραπέζια με τα χαρτομαντιλέ τραπεζομάντηλα τζαι την νύφη με τις κουμέρες να χορέφκουν ανυπόλυτες γυρόν που τους (κακούς;) σωσίες της Πέγκυς Ζήνας τζαι του Οικονομόπουλου. Ο γαμπρός θα χορέψει την τέλεια ζεμπεκιά αφούς την έκαμνε πρόβα τους τελευταίους έξι μήνες τζαι ούλοι θα μείνουμεν με το στόμα ανοιχτό όταν θα κάμει την κίνηση στέκω-στο-ένα-πόδι-τζαι-άξιππα-σβήννω-το-τσιάρο-που-χαμέ-με-το-σιέριν-μου. Εν που τζίντους γάμους που μπορείς να πάεις χωρίς φακελλούδιν, που μπορείς να δόκεις όφκερο φακελλούδιν ή ακόμα που μπορείς να πάεις τζαι ακάλεστος απλά για το χάι χούι αφού μες στον πολλή τον κόσμο εν θα σε πάρουν πρέφαν πως είσαι άγνωστος τους.

Ο Αστικός γάμος ΙΙ.  Τα τελειώματα θα τελεστούν με συγκρατημένη μεγαλοπρέπεια στην αίθουσα ή στον κήπο του ξενοδοχείου αστέρων. Θα σιερετήσει-δόκει το φακελλούδι- ο απλός ο κόσμος, θα ξιθάψει τζαι θα φορήσει τα θκιαμάντια της η κουτσή θκειά Μαρούλα τζαι θα νιώσει την αίγλη του ξενοδοχείου καθώς θα αντανακλάται στα γυαλλιστερά πατώματα. Θα φάει τα τσιμπήματα γαρίδας πανέ ο θκειός Πανίκος τζι ύστερα θα πάει έσσω τζαι θα παραγγείλει μιαν μιξ ενισχυμένη για να χορτάσει. Οι τυχεροί vip θα περάσουν στο κυρίως πιάτο με το γουρουνόπουλο τζαι την σάλτσα που μούρα, την μουσική με τα χιτς του σήμερα κατά προτίμηση Βανδή τζαι τα καψουροτράγουδα του λοβ radio.
     
Ο «Η ζωή μου εν σειρά του Παπακαλιάτη» Γάμος. Εν η πιο σύγχρονη εκδοχή κυπριακού γάμου τζαι μπορεί να κρατήσει θκυό ημέρες. Το μελλοντικό ζεύγος θα περάσει με τους φίλους του το hens/bachelors night του σε κλαμπ δαμέ γυρόν της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Μαλτάς τζαι λοιπών περιοχών. Σε τούντο γάμο θα παίξει η χορωδία στο background της λειτουργίας τζαι θα ελευθερωθούν θκυό άσπρα πεζούνια με το που φκούν οι νεόνυμφοι που την εκκλησιά. Το ζεύγος θα ανοίξει τες πύλες του φτωχικού του σπιτιού μόνον δια τους τυχερούς vip (οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα αρκεστούν με το σιερέτησμα στο προαύλιο της εκκλησίας) όπου τζαι θα ακολουθήσει δεξίωση ή τραπέζωμα με sushi τζαι μέξικαν φούντ υπό τα φώτα της πισίνας τζαι της μπάντας που παίζει τζαζολαϊκά.

Ο cool γάμος. Εν ο γάμος που περιλαμβάνει παρόμοια έθιμα με τον πιο πάνω γάμο, με την μόνη διαφορά στο σιερέτησμα. Το ντίνερ θα πραγματοποιηθεί για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε αίθουσα πεντάστερου ξενοδοχείου ή σε εστιατόριο με εκλεκτή κουζίνα τζαι μοντέρνα διακόσμηση. Εν ένας γάμος που ξεκινά με τρίμπιουτ στις δεκαετίες  ‘90-’00 αφούς ο dj θα παίζει που Κορκολή, Ρακιντζή εως Νίκο Καρβέλα  για να καταλήξει σε κλαμπ του 2012. Στον τοίχο θα υπάρχει οθόνη που θα προβάλλει φωτογραφίες του ζευκαριού που τα παιδικά τους χρόνια εως τζαι σήμερα. Η νύφη με κότσο-μονόκερο τζαι πουά φόρεμα αγκαλιά την Μπάρμπη τζαι ο γαμπρός με μαλλί γλυφτό που το τζερί να μου ξυπνούν εφιάλτες της παιδικής μου ηλικίας τζαι λέξεις όπως: βρουλλάκι, πριτς, φιρφιρής, καψούλης, φράντζα, τσιόφτα, κολιέ με ασημένα γράμματα το όνομα, ατζεντίνα, περιοδικό κατερίνα. Σε τούντο γάμο αν είσαι στενός συγγενής ή φίλος των νεόνυμφων θα περάσεις τέλεια, εαν όι τότε έκατσες πάνω αφούς θα νιώθεις οσάν τον σπασίκλα στο χορό των αποφοίτων.

 Γάμοι με theme
 
Ο « Έθελα τον Χαβανέζικο αλλά εν έκατσε» Γάμος: Που τελείται σε ένα ταπεινό ξωκλήσι με sea-view, που η νύφη φορεί ένα απλό λιτό τζι απέριττο νυφικό-νυχτικό, ή κάτι πολύχρωμο για να σπάσει η ασπρίλλα της μέρας, το μαλλί της εν λουμένο με θαλασσινό νερό για να πουκλώννει φυσικά, τζι ο γαμπρός εμφανίζεται με άσπρο λινό κοστούμι τζαι σανδάλιν του Ερμή. 
Ο «born to be wild and married» Γάμος: Που ο γαμπρός φορεί τα καθημερινά του πέτσενα ρούχα τζαι τις καουμπόικες ποδίνες τζαι  παντρεύκεται την νύφη που φορούσε μαύρα τζαι διχτυωτά. Καβαλλούν την χάρλεη τζαι φεύκουν συναπαρτζιά με δεκαπέντε άλλους μοτορτζίες για την ταβέρνα στα βουνά. 
Ο «Black Swan παντρεύκεται τον Ρόμποκοπ» Γάμος: Η ταινία "Μαύρος Κύκνος" εκτός που καλές εντυπώσεις, άφηκε τζαι τις επιρροές της στη μόδα των νυφικών τζαι των ντεκορατέρ αλλά εκρατήσαν την παράδοση στο άσπρο χρώμα. Η νύφη, η κουμέρα, η πεθερά, τζαι τα παρανυφάκια εν ντυμένες με φτερά τζαι πούπουλα που πάνω ως κάτω. Ο γαμπρός εν τυλιμένος μες σε ένα ασημένιο κοστούμι που γυαλλίζει, φορεί ασημένιο γιλέκκο τζαι ασημένια γραβάτα.
  
Είτε ο γάμος εν θεσμός, παράδοση, κοινωνικά στερεοτυπική τελετή, φυλακή, θρησκεία τζαι ό,τι άλλο θέλετε πέτε τον, εν κάτι που αφορά μόνο τσίνους τους δύο που παίρνουν την απόφαση να μπουν σε τούτη την διαδικασία. Τζαι τούτη η διαδικασία συνήθως έχει χάζιν. Θορείς τες φαντασίες τζαι τα κομπλεξιλίκια που φκάλλει ο καθένας τζαι γελάς. Εν η μέρα των νεόνυμφων όμως τζι όπως θέλει ας τον κάμει τον γάμο του! Έχει τζαι λύπη, επειδή υπενθυμίζει σου πως εσύ εν δικαιούσαι να εκφράστεις ανάλογα. Εν η συγκίνηση τζαι η λάμψη που θορείς μες στα μμάθκια του ζευκαρκού που τζίνην ειδικά την μέρα νιώθει ότι κατέκτησε την προσωπική τζαι την κοινωνική ολοκλήρωση τζι ας μεν κρατήσει για πάντα, τουλάχιστον εχαρίκαν το παναήριν τους. 

Εμείς γιατί να μεν χαρούμε το δικό μας; 

Με εκτίμηση, η Killa Flava της Marmite.


(...to be continued που την Marmite)

     
     

16 comments:

  1. Χαχαχχαχαχα!! Τελειο ποστ!!! Για πρωτη φορά θα συμμετέχω ενεργά σε γάμο του χρονου τζαι θα ειμαι πρώτη κουμέρα τζαι το ποστ τουτο θα πάει με ημειλ στην κουμέρα!

    Θα της προτείνω να εχουμε τζαι theme...τι εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε;;; Θα της προτεινω το θέμα μας να ειναι "φερνω-κουμέρα-που-το-εξωτερικο-οπως-φερνουν-σελεπριτις-που-το-εξωτερικο-για-να-παρουσιασουν-την-Γιουροβίζιον"

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχα εξέχασα το τούτο το είδος γάμου τζαι είχα πάει πρόσφατα σε ένα! Εν να πρέπει να ραφτείς στις Αμερικές καλό για να έχουν να λαλούν τζαι κάτι hot οι γιαγιάδες καθώς θα σε παρακολουθούν που τους σκάμνους της πρώτης σειράς! Τζαι φυσικά θα μας τα πεις ούλα που την πλευρά της κουμέρας σε πποστ.

      Delete
  2. Ρε Κίλα μου έχω απορία, ο κότσος μονόκερος τι ακριβώς είναι;;;;
    Πάντως εγώ λεω να κόψεις τους γάμους (ναιιιιι ναιιιι) ή να κάτσετε να κάμετε πλανιγκ τον δικό σας. Το πιο βασικό φυσικά είναι πως να αναστήσουμε τον Φρεντι. Χμμμ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο κότσος-μονόκερος (που ήμουν σίουρη πως θα το ερωτούσες εσύ:p) εν ο κότσος που πκιάννεις τα μπροστινά μαλλιά σου πάνω (όι εσύ συγκεκριμένα, συνήθως τα μωρά στα 90ς) ο κότσος εν στο σημείο που εν το τζέρατο του μονόκερου.
      Να μεν παέννω στους γάμους να πκιάννω ιδέες για τον δικό μου δλδ? :p

      Delete
  3. αν πω ότι δεν αναμένω με αγωνία το 2ο μέρος, θά'ναι ψέμματα!

    επίσης, πρέπει να πω πως θέλω να πάω τζι'εγώ στον γάμον που οργανώνει η Πρασινάδα: φατσάρει μου πολλά φαν!

    τζιαι ναι, πως ακριβώς θα αναστήσουμε τον Φρέντι έχω (πολλά λειτουργική) λύση ;)

    χάτε τζιαι στα δικά σας τζιαι σύντομα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εννοείται οτι εγω ειμαι η κουμέρα-σταρ που το εξωτερικό!!! :Ρ

      Delete
    2. Γιώργηη ευχαριστούμε τζαι ανυπομονούμε να μας πεις πως θα αναστήσουμε τον Φρέντι!!!

      Delete
  4. Ο Black Swan παντρέφκεται τον Φλωρινιώτη παρακαλώ. Φενκς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχα φονικός συνδιασμός!

      Delete
  5. " νιώθει ότι κατέκτησε την προσωπική τζαι την κοινωνική ολοκλήρωση"

    πόσο αλήθεια αυτό που λες!!! απολαυστικό ποστ με δόσεις ανατριχίλας αφού θυμήθηκα κάτι γάμους σε κάτι αυλές δημοτικών σχολείων που "έπρεπε" να πηγαίνω όταν ήμουν μικρή :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. αυλές δημοτικών σχολείων με τις λάμπες τις πολύχρωμες να κρέμμουνται:) τουλάχιστον όταν ήμασταν μωρά απολαμβάναμεν το, τωρά "πρέπει" απλά να πηγαίνουμε.

      Delete
  6. Replies
    1. ευχαριστώ τζαι καλοσόρισες στην παρέα μας:)

      Delete
  7. 3exases thn kuriakou pelagia xaxxax

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχα ναι! αμμάνα μου τζι αν το μάθει εν θα ξανατραγουδίσει σε γάμο!! Σε ντουέττο με Έφη Θώδη, all the money!

      Delete
  8. Tzai sta dika sas na sas po j ego? :P
    Kartero to prosklitirio me isterografo pukato to theme. :D

    ReplyDelete