January 21, 2013

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ email 10χρονης Κυπραίας της Αγγλίας που την επέψαν οι γονιοί της στην Κύπρο για διακοπές



"Αγαπημένοι μου γονιοί,
 
Οι διακοπές μου στην Κύπρο είναι τζαι γαμώ! Ο θκειός Κωστής τζαι η θκειά Μαρούλα εν πολλά καλοί μαζί μου, πέφτουν χαμέ τζαι γίνουνται χαλάκι της εξώπορτας για λλόου μου, σε σημείο που σκέφτουμαι να τους ζητήσω να με υιοθετήσουν, μιας τζι εν έχουν δικά τους παιδκιά. 

Είπα τους ότι όταν μεγαλώσω θέλω να γινώ πριγκίπισσα, γι’ αυτό τζαι σήμερα επήραν με εκδρομή στην Λεμεσό, σε ένα κάστρο που έσιει γυρόν του εστιατόρια τζαι cafe. Έμαθα πράματα τζαι θάματα για την ιστορία τούντου τόπου πον καμένος τζι εν θορεί ποττέ δροσιάν. Ανυπομονούσα τόσο πολλά να πάμεν, που έκαμνα συνέχεια άσχετες ερωτήσεις:

«Θκειέ, μα γιατί λαλεί το τραούδιν, στούντον τόπον πον καμένος;»
«Εν απλόν, επειδή κάθε καλοτζαίριν βάλλουν φωθκιές, Ππόπη μου.»

Στέλλω σας τζαι φωτογραφίες που έφκαλα για να δείτε με τα μμάθκια σας!

Επερπατούσαμεν πας στην πλακόστρωτη πλατειούδα έξω που το κάστρο, τσιαμέ που εν τα café, όταν μου είπε ο θκειός μου: «Δαμέ που πατούμεν τωρά Ππόπη μου, έσιει αρχαία που κάτω». Εφάνην μου αστείο, «Τζαι γιατί θκειέ εν τα εξιθάψαν να τα βάλουν τζαι τούτα στο μουσείο τζι ύστερα να τσιμεντώσουν που πάνω με τον άσφαλτον;» «Πολλά τα έξοδα Ππόπη μου, φασαρίες, εν θα εσύφερε.» «Εν απαγορεύεται;» Τζαι τότε εξήγησεν μου η θκειά μου ότι εν απαγορεύεται να χτίσεις που πάνω που τα αρχαία, αλλά εν παράνομο να τα φκάλεις τζαι να τα έσιεις στο σπίτι σου, άσχετο αν θα τα προσέχεις. Εμένα πάλε εφάνην μου παράλογο.

Εστεναχωρήθηκα η αλήθκεια όταν ανακάλυψα πως το κάστρο δεν είσιε πριγκίπισσες, ούτε βασιλόπουλλα, ούτε κορώνες, ούτε θρόνους βασιλικούς, μα ήβρα πολλά άλλα αξιοπερίεργα!

Δαμέ εν κλεισμένα μέσα σε γυαλί κάτι κουζούθκια που εν πεταξούμενα μέσα στο χώμα. Πρέπει να εκάμναν κανένα διαγωνισμό, επειδή (όπως βλέπετε τσι εσείς) μέσα που το γυαλί έσιει ένα κουμπόνι σε σχήμα παγωτό που γράφει 1 ευρώ πάνω. «Αλόπος τσίνος που εν να καταφέρει να φκάλει που τσιμέσα το κουμπόνι κερτίζει ένα παγωτό αξίας 1 ευρώ της επιλλογής του» εξήγησεν μου η θκειά Μαρούλα. Μα σάννα τζι εν την επίστεψα...

Στον πάνω όροφο, έκαμε μου εντύπωση που ελείπαν κάποια «εκθέματα» (έτσι μου είπε ο θκειός μου ότι τα λαλούν) τζαι στην θέση τους στο σταντ είσιεν κάτι άσπρες κολλούες, που όπως θορείτε τσι εσείς, εγράφαν ότι τα επέψαν σε έκθεση στο Λούβρο.

«Καλάν θκειέ» λαλώ του «γιατί εν εβάλαν άλλα εκθέματα στην θέση τους;»
«Που να νεκατώνουν Ππόπη μου μες στες αποθήκες τωρά, να λερωθούν θέμας, να τους φάει τζαι καμιά κουφή.»

Τούτο εν ένα άγαλμα, κάποιου μιτσή που τον λαλούν «Διόνυσο (;)» αλλά ενηξέρουν σίουρα αν εν τσίνος, ούτε πόθεν ένει. Ερώτησα πάλε τον θκειόν μου - που πρέπει να εμετάνωσε που με επήρε στο κάστρο, αφούς του τα έκαμα σατσίν με τις ερωτήσεις,

«Θκειέ, αφού έννεν σίουροι οι αρχαιολόγοι, γιατί νομίζουν πως τον λαλούν Διόνυσον τζαι όι Τζον ή Γιώρκον;»
«Τι να σου πω Ππόπη μου, εν που τα ππιριλλοτά του μμάθκια που υποψιάζουνται ότι εν τσίνος ο πότης ο θεός του γλεντιού τζαι του κρασιού.» Εν με έπεισε η απάντηση του όμως...

Τούντο πιθάρι έσιει κολλημένο ένα γυαλί που πάνω του με superglue (;) για να μεν πετάσσουμε σκουπίθκια μέσα, είπε μου η θκειά μου.

Τι ακριβώς εκάμναν οι αρχαίοι του 4ου-5ου αι. μΧ με το σιδερούιν τζαι την λεκάνη τζαι γιατί εν μέσα στην λεκάνη το σιδερούιν; Ρωτώ σας εσάς, μάμμα τζαι παπά, επειδή εντράπηκα να ξαναρωτήσω τους θκειούς μου άμπα τζαι πουν με μαννή (τζι εν θα με υιοθετήσουν μετά).

Τσίνον που μου άρεσε πιο πολλά που ούλλα όμως, ήτουν τούτη η πανοπλία που αερίζετουν! Η θκειά μου είπε μου ότι έννεν η αυθεντική, αλλά εν την πιστεύκω, αν δεν ήτουν αληθινή, καλό γιατί την έχουν μέσα στο μουσείο του κάστρου; Μα περιπαίζουν μας;

Στο τέλος, εφκήκαμε πας στην ταράτσα τζι είδαμε που κάτω μας τούντες κολωνούες τζαι τες βούρνες που στέκουν στην σειρά τζαι φακκά τες ο ήλιος τζαι τρώει τες τζι η βρόχα. Εθυμήθηκα που επήαμε μαζί στο Βρεττανικό Μουσείο σε τσίντην αίθουσα με τα κυπριακά αρχαία που μας εκλέψαν. Τσι έθελα τότες να είχα μια μαγική βαλίτσα που να τα εφόρεν ούλλα μέσα, έτσι όμορφα τζαι συσταρισμένα που ήτουν τζαι να τα έπαιρνα πίσω στην Κύπρο.

Τωρά όμως εγέμωσα απορίες τζι εσαντανώθηκα! Τούτοι δηλαδή που τα εκλέψαν, εστολήσαν τα, περιποιούνται τα, δείχνουν τα τζαι μαζέφκουν τουρισμό…
Εμάς που εν δικά μας, γιατί τα ξαναθάφκουμε τζαι χτίζουμε που πάνω καφετέριες τζαι ξενοδοχεία; Γιατί τα έχουμε πεταξούμενα;

Είδαν με ο θκειοί μου πως ήμουν λυπημένη τζι επήραν με στο βιβλιοπωλείο τζι εγοράσαν μου τούντο βιβλίο για το πώς θα γινώ η καλλύτερη πριγκίπισσα, μα ενύσταξα μόλις το μετροφύλλισα.

Άλλαξα γνώμη τελικά, εν θέλω να γίνω πριγκηπέσα όταν μεγαλώσω. Θέλω να γινώ ένας που τσίνους τους ανθρώπους που εν υπεύθυνοι για τα αρχαία της Κύπρου. Εν να τα προσέχω όμως εγώ.

Αγαπώ σας πολλά, η κόρη σας Ππόπη!" 


Με εκτίμηση, η Killa Flava της Marmite

5 comments:

  1. μπορει να γελασετε τωρα. οταν λεεις φανταστικο εννοεις σουπερ γουαου οξα εν οντως φανταστικο;

    Αν εν το πρωτο, μπραβο των παππουδων που την επηραν ετσι τοπους!
    Αν εν το δευτερο, μπραβο σας για τη φαντασια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχ εγελάσαμε αλλά που χαρά για τα καλά σου σχόλια!:) Το γράμμα εν φανταστικό, τα στοιχεία όμως είναι πραγματικά δυστυχώς...

      Delete
  2. POlla logiko post! potzeina pou laleis ma ontos intalos tzai eimaste etsi emeis? pothen irtamen? ti kamnoume? ti prosferoume?
    kammia fora laloume ma epiasan mas ta arxaia mas tzai epiran ta se alles xores? e ennen kalitera? men xathoun men katastrafoun giati opos fainetai mono gia ta panairka eimaste emeis! to epipedo mas tzai i koultoura mas theoro en pou dame pou fainetai! poso ektimoume tzeinous tous rotsous pou alloi kamnoun 10 koutroumpelles na itan dika tous!

    ReplyDelete
    Replies
    1. πραγματικά όπως το είπες, είμαστε μόνο για τα παναύρκα σε θέματα διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

      Delete
  3. PERNEIS TA KOPELOU8TIA EKDROMH TZAI LALOUSOU PALE NA DOUME THS RWTSES?
    TZAI KAMNOUME TOSH PROERGASIA.TI FTEEI ARAGE?

    ReplyDelete